Dato:
11. april 2024
10 års jubilæum i BYTTEBIKSEN

nyhed1-byttebiks-432044754_738742241704867_3506465792534770672_n

Tekst: Johnny Gudmand. Foto: Privat 

Fem frivillige fremmer fællesskabet

I boligafdelingen Parkvej skaber fem beboere gode rammer for fællesskab med Byttebiksen, der handler om meget mere end genbrug.


Fællesskaber kræver, at der er nogen, som yder en indsats. I Parkvej står fem beboere for Byttebiksen, der tidligere på året kunne holde 10-års jubilæum. Tanken var at skabe et sted, hvor man kan bytte tøj og nips. Anja Nielsen, boligsocial leder i Skælskør Boligselskab, var inde over opstarten, men siden da har beboerne selv stået for det. "Beboerne var på en måde lidt forud for deres tid, i hvert fald er bæredygtighedsdagsordenen meget mere i fokus i dag. Der har selvfølgelig været lidt udskiftning i de frivillige siden begyndelsen, men to af de fem har været med fra start. Der var et flot fremmøde ved jubilæet i marts, hvor der blev hygget og spist kage" fortæller Anja Nielsen.


Som boligsocial leder oplever hun Byttebiksen som en aktivitet, der bidrager med meget mere end genbrug.

- Jeg ser frivillighed, der udfolder sig på en rigtig fin måde. Beboerne har skabt en aktivitet, der både bidrager til en samfundsmæssig dagsorden og skaber rammen for et socialt fællesskab. Det er fornemt at have et sted som det her. Byttebiksen har også hjulpet mig i nogle situationer, for eksempel hvis vi har modtaget flygtninge, mennesker fra krisecentre eller unge uden netværk. Så har de kunnet få tallerkener og tøj og den slags, og det betyder noget, forklarer Anja Nielsen.


Janni Hjarsø kom med initiativet til Byttebiksen, som er åben for alle, efter hun var blevet inspireret af nogle andre. Vi har her i afdelingen flere familier med mange børn, og jeg tog fat i den daværende ejendomsleder og fik hjælp til at finde et lokale. Først havde vi et, og nu har vi to. Der kommer vel i gennemsnit 10-15 stykker, når vi har åbent hver anden tirsdag og torsdag. Det her kunne aldrig være lykkedes uden en masse andre mennesker og boligselskabet, der stiller lokaler til rådighed, siger Janni Hjarsø.


For beboeren er der, ligesom for Anja Nielsen, ikke tvivl om, at det handler om mere end genbrug.

- Man sparer penge, når man kommer og bytter tøj, service, bøger og andet, og derudover er der også den sociale del, hvor man får en kop kaffe og sludrer lidt. Jeg har trøstet mange hernede. Vi hjælper gerne, uanset hvad det er for kriser her eller i verden, der gør, at nogen har brug for ting. Intet går til spilde, siger Janni Hjarsø.


I Byttebiksen bruger Janni Hjarsø sine kræfter på at hjælpe andre. Jeg vil gerne være med til at gøre en forskel, og det gør jeg så på min måde. Jeg kan godt lide at engagere mig og gøre en forskel for andre mennesker, slutter Janni, der også er med i selskabets repræsentantskab.


Billedsamling:

Skælskør Boligselskab  ·  Rådmandsvej 28  ·  4230 Skælskør  ·  Tlf. 58 19 26 50  ·  Vagt 20 98 32 74  ·  info@skaelskoerbolig.dk

Cookie indstillinger